Post thumbnail

Benzingőz mámorában – Le Mans 66

POSTED BY Memphis november 16, 2019

Még még még… Így kezdeném, ha szabad… és mivel ez egy szubjektív beszámoló, nyilván így fogom kezdeni. Hibátlan filmek egyértelműen nincsenek, mert mindenben lehet hibát keresni, és persze találni, viszont ha megpróbálok felidézni ilyesmit, ahol hiba merült fel, akkor csak egy dolgot tudnék kiemelni, de azt nagyon nagy felkiáltójeles formában: A filmnek vége lett! Ami nagyon nagy kár, még így is, hogy két és fél órás volt. A film tulajdonképpen zseniális, ajánlás szempontjából mindenkinek csak ajánlani tudom! Ha elkezded nézni, szimplán magába szív, behúz a kor ezen részébe, és annyira hatása alá kerít, hogy a észre sem veszed, hogy ennyi idő telt el. Nyilván ez egyéntől is függ, de engem teljesen megvett.

Nem olvastam utána, hogy mi is történt pontosan a Le Mans-i 24 órás versenyen 1966-ban. Mivel a filmet igaz történet inspirálta, nem kétséges, hogy pár helyen alakítottak a valóságon, ahogy szokás. De most ezen nem kell fennakadni, a film abban a stílusban, ahogy bemutatja a történéseket fantasztikus. A két fő karakter Carroll Shelby (Matt Damon) és Ken Miles (Christian Bale), mellettük Miles felesége és fia, valamint a Ford Company.
A film átadta, hogy ezt a két embert egyszerűen maga az autózás, az ezekkel való versenyzés, és egyértelműen a győzni akarás hajtja, és élteti. Szívből csinálják, ez a mindenük és belerokkannak, ha nem tudják tovább folytatni ezt a szenvedélyt.
Shelby képes üzletemberként viselkedni. Igyekszik valamelyest belesimulni az üzleti szférába, de őt is az autók, a sebesség, a verseny és annak megnyerése hajtotta, amíg ő is versenypilótaként tevékenykedett. Viszont betegsége miatt vissza kellett vonuljon a sporttól. Ettől függetlenül egyáltalán nem távolodott el tőle, sportautókat árult és fejlesztett, plusz versenyeken indultak. A film itt fűzte össze Miles-szal a történetet. Bemutatása alapján Miles született tehetség, mint volán mögött, mint szakmailag az autó összerakása szempontjából. Shelby elmondása alapján ő a legjobb sofőr.
Miles-szal kapcsolatban is biztosan torzították a valóságot, de a filmben nyers, önfejű. Teljes mértékben érződik rajta, hogy érzelmei által reagál a világra akkor is, ha megbánt csípőből másokat, de ennek ellenére rendkívül megérthetően és szerethetően játssza el a karaktert Christian Bale. Szokásához híven remek alakításával uralja a jeleneteit (nem tudnék tőle felidézni olyan filmet, ahol rosszul szerepelt volna). Illetve az apa-fia kapcsolat is nagyon jó benne. Még a gyerek helyébe is teljesen bele tudja élni magát az ember, aki retteg, hogy valami történhet majd az apjával. Nyilván nem ok nélkül fél, hiszen 250-300 plusszal száguldoznak a pályán…


Harmadrészt ott van maga a Ford Company. A multi cég aki csak a profitot nézi, meg hogy jól nézzen ki marketing szinten. Ezen a ponton simán bele lehet látni utalást a mai világ tendenciájába is, miszerint “legyünk minél nagyobbak, minél többet adjunk el ennek függvényében, minél több bevételt termeljünk”. Nyilván a világban a cégek folyamatosan fejlődnek, fejlődés felé hajszolják, mert sosem lehet elég semmi. Egyértelműen az evolúció alapja is ez. Viszont az ilyesmi eléggé hátrányos is tud lenni. Mivel jelenleg a gaming a fő csapásvonala a társulatunknak, ezért egy gaming példával fogok élni, amit a mai világunkra is rá lehet húzni. A mostani játékokat elnézve, tisztelet a kivételnek, de legtöbb csak egy futószalagról lejött termék, aminek nincs lelke. A kötelező elemeket tartalmazza: lőjön a karakter, menjen A pontból B pontba, csinálhass benne ezt azt, de nagyon sok gyatrán van kivitelezve. Még történet szempontjából is össze van hányva, „itt van tessék, vigyed 60 euró, egészségedre” remek, de lélektelen.

Mini kitekintés vége 🙂

Végszóként nézze meg, aki teheti , egyértelműen többet ér vele, mint bármelyik Marvel filmmel, amiket szintén el lehet bambulgatni… De mivel választhatok, inkább ezt, és az ehhez hasonlókat nézem el órákon keresztül. Vagy ha ennél az évnél tartunk a másik fantasztikus filmet, a Jokert, amit külön szerintem nem szükséges kifejtsek, mert már nagyon sokan megtették. Mondjuk Oscar szempontjából elég gyanús, hogy vagy a Jokerből, vagy a „fantasztikus” magyar címen ismert Az aszfalt királyai közül fog kikerülni a győztes… Bár voltak azért néha érdekes győztesek ott is, na mindegy…
Viszont ez a film ZSENIÁLIS, számomra mindenképp! Ahogy Ken Miles mondta: „ha elnézel a távolba, láthatod a tökéletes kört”. Hát itt láthatunk egy tökéletes filmet.